02 mei Opbouw sollicitatiebrief
Een sollicitatiebrief schrijven hoeft niet moeilijk te zijn. Volg het stappenplan hieronder om te komen tot een goede sollicitatiebrief.
Gegevens werkgever
Een sollicitatiebrief begint met een vermelding van de naam van de organisatie waar de vacature van is. Vervolgens komt de naam van de persoon voor wie de brief bestemd is. Als laatste komen de adres gegevens van het bedrijf, dus straatnaam (of postbusnummer), postcode en plaatsnaam.
Eigen gegevens
Na de gegevens van de briefontvanger komen jouw eigen gegevens. Schrijf achter elkaar je woonplaats en de datum waarop de brief wordt verstuurd. De naam van de maand wordt hierbij altijd languit geschreven.
Voorbeeld:
Dordrecht, 28 april 2019
Aanhef sollicitatiebrief
In de aanhef wordt gewoonlijk “Geachte heer..” of “Geachte mevrouw..” gebruikt gevold door de achternaam van de persoon waarvoor de brief bestemd is. Is het geslacht van de contactpersoon niet bekend? Gok dan niet, maar begin met “Geachte mijnheer, mevrouw”.
In geval de brief voor meerdere personen bedoeld is kun je bijvoorbeeld gebruik maken van “Geachte leden van de sollicitatiecommissie”. Een aanhef als “Beste mensen” of “Beste dames en heren” wordt over het algemeen niet op prijs gesteld.
Eerste alinea
Een sollicitatiebrief bestaat doorgaans uit drie tot vijf alinea’s. In de eerste alinea verwijs je naar welke functie je solliciteert en waar je de vacature gevonden hebt.
Voorbeeld:
In de Volkskrant van 29 januari
Op de Nationalevacaturebank.nl
Volgende alinea’s sollicitatiebrief
De volgorde van de volgende alinea’s kun je zelf bepalen. Belangrijs is wel dat er een aantal onderwerpen worden behandeld.
Deze zijn:
– Relevante werkervaring die je in het verleden hebt opgedaan of opleidingen die aansluiten op de functie.
– Jouw motivatie. Waarom solliciteer je juist voor deze functie en waarom bij dit bedrijf?
Laatste alinea
In de laatste alinea maak je duidelijk dat je graag langs komt voor een gesprek. Probeer enthousiast en zelfverzekerd over te komen.
Afsluiting
Eindig de brief met een afsluiting als “Met vriendelijke groet” of “Hoogachtend” gevolgd door je naam. In geval je de bief per post opstuurt, hoor je boven je naam een handtekening te zetten.
Voorbeeld brieven
Is de opbouw duidelijk maar heb je inspiratie nodig bij bijvoorbeeld het opbouwen van een cv? Bekijk dan de voorbeeld cv van Cvmaker.be.
Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.